SQL Server Reporting Services’ e bir önceki yazımızda giriş yapmış ve temel özellikleri ile genel mimarisini anlatmıştık. Bu yazımızda da SSRS’ in 2016 versiyonunun kurulumunu anlatacağız. İşletmelerin ihtiyaçlarına ve donanım kapasitelerine göre birçok farklı konfigürasyonlar verilerek kurulum yapılabilir. Biz eğitim amaçlı kullanacağımız için temel bir kurulum gerçekleştireceğiz.
Reporting Services iki farklı modda kurulabilmektedir:
- Native mod
- SharePoint Integrated mod
Reporting services temel olarak bir SQL Server database engine üzerinde host edilen iki veritabanına bağlı çalışan bir Windows servisidir. Ancak SharePoint Integrated modda ise bir sharepoint shared servis olarak çalışır. SSRS uygulamaya alınmadan önce hangi modda çalıştırılacağına karar verilmeli; kurulumlar ve konfigürasyonlar ona göre yapılmalıdır.
Native Mod
Native modda raporlama sunucusu raporların ve rapor modellerinin dağıtımı, işlenmesi ve yönetimini sağlayan bağımsız bir uygulama sunucusudur. Rapor sunucuları için varsayılan mod Native moddur. SQL Server kurulumu sırasında native mod raporlama sunucusunu konfigüre edilmiş olarak kurabilirsiniz. Ya da özel bir konfigürasyon yapılandırmak istiyorsanız kurulum sonrasında raporlama sunucusunu konfigüre edebilirsiniz.
Aşağıdaki görselde bir native mod raporlama sunucusunun üç katmanlı mimarisi gösterilmiştir.
Üç katmanlı mimarinin birinci katmanı olan Veri katmanında raporlama sunucusu veritabanı ve veri kaynakları yer almaktadır. Orta katmanda raporlama sunucusu komponentleri yer alır. En üstte yer alan Sunum katmanında ise istemci uygulamaları, yerleşik ve özel toollar yer alır. Görselde server komponentleri arasındaki requestler ve veri akışları gösterilmektedir. Ayrıca hangi komponentin içerik gönderdiği veya aldığı da belirtilmiştir.
Raporlama sunucusu bir Microsoft Windows servisi olarak çalıştırılır. “Report Server service” olarak isimlendirilen bu servis arka plan işlemlerini, bir web servisi ve diğer birtakım operasyonları host eder. Services konsol uygulamasına baktığımızda raporlama sunucusu servisini listede “SQL Server Reporting Services (MSSQLSERVER)” olarak görürüz.
SharePoint Integrated Mod
SharePoint modda raporlama sunucusu bir SharePoint server farm içerisinde çalışmalıdır. Raporlama sunucusunun proses, işleme ve yönetim özellikleri Reporting Services Sharepoint shared servisinin çalıştırdığı bir SharePoint uygulama sunucusu tarafından gerçekleştirilir. Raporlama sunucusunun konfigürasyonu bunun için tasarlanmış olan bir SharePoint sitesi aracılığıyla yapılır.
Raporlama sunucusunu SharePoint Integrated modda çalıştırabilmek için bazı önkoşullar vardır:
- SharePoint Foundation 2010 ve üzeri veya SharePoint Server 2010 ve üzeri
- SharePoint 2010( veya üzeri) için Reporting Services eklentisi
- Reporting Services shared servisin yüklü olduğu bir SharePoint uygulama sunucusu ve en az bir Reporting Services servis uygulaması
Aşağıdaki görselde SharePoint modda yapılandırılmış bir raporlama sunucusu mimarisi gösterilmektedir.
- Web sunucuları ve web front-end(WFE). Reporting Services eklentileri web uygulaması özelliklerinin kullanılmak istendiği her bir web sunucusunda yüklü olmalıdır.
- Reporting Services eklentisi URL ve SOAP endpointlerini yükler. Bunun amacı istemcilerin Reporting Services service Proxy yoluyla Uygulama sunucuları ile iletişim kurmasını sağlamaktır.
- Reporting Services shared servisi çalıştıran uygulama sunucuları.
- Yetkilendirme, e-mail, Proxy ve otomatik gönderimler ile ilgili farklı konfigürasyonlar yapılandırmak istediğinizde birden fazla Reporting Services servis uygulaması oluşturabilirsiniz.
- Raporlar, veri kaynakları ve SharePoint content databaseinde bulunan diğer öğeler.
- Reporting Services servis uygulaması; raporlama sunucusu, temp ve data alerting için 3 tane veri tabanı oluşturur. SSRS servis uygulamaları için yapılandırılan konfigürasyonlar config dosyasında tutulur.
Reporting Services Native Mod Kurulumu
Kuruluma başlamak için kurulum dosyasının yüklü olduğu DVD ya da dosyanın bulunduğu klasör açılır. Yükleme dosyasındaki setup.exe uygulaması çalıştırılır.
Bu uygulamanın çalıştırılmasıyla SQL Server Installion Center penceresi açılır.
Ekranın sol tarafında Installation sekmesine tıklanır.
New SQL Server stand-alone installation or add features to existing installation kısmına tıklanır.
Product Key penceresinde bir lisans anahtarı girmemizi ya da ücretsiz versiyonlardan birini seçmemizi ister. Eğer elimizde lisans bilgisi var ise Enter the product key radio butonunu seçerek alt kısımda lisans anahtarını girebiliriz.
Ücretsiz bir versiyon yüklemek için Specify a free edition radio butonuna tıklayıp versiyonlardan birini seçmeliyiz. Burada karşımıza 3 seçenek çıkmaktadır:
Evaluation: En kapsamlı özellikleri içeren sürümdür. Ancak 180 gün süresi vardır. Bu sürenin sonunda lisans satın almanızı ister.
Developer: Herhangi bir gün sınırı yoktur. Evaluation sürümündeki tüm özellikleri içerir. Ancak production ortamında kullanmanıza izin vermez. Sadece development faaliyetlerinde kullanabilirsiniz.
Express: Masaüstü ve küçük sunucularda çalışan uygulamaları geliştirmek ve altyapısını sağlamak için ideal olan ücretsiz bir sürümdür. Genelde öğrenme amaçlı kullanılır. Veritabanı başına 10 GB limiti vardır.
Biz kurulumumuzu development amaçlı yaptığımız için Developer editionı seçerek ilerliyoruz.
License Terms penceresinde Microsoft’un kullanım sözleşmesini görebiliriz. Bu kısımda kullanım sözleşmesi ile ilgili detayları okuyabilirsiniz. Kuruluma devam etmek için I accept license terms checkbox ını işaretleyerek Next butonuna tıklanır.
Microsoft Update penceresinde SQL Sever 2016 için Microsoft’un yayınladığı güvenlik ve diğer önemli güncelleştirmeleri otomatik olarak güncelleştirmek için Microsoft Update’ in kullanılıp kullanılmayacağını seçiyoruz. Önerilen bunun seçilmesidir.
Install Rules penceresinde kurulum sırasında ortaya çıkabilecek olası problemler listelenir.
Feature Selection penceresinde yükleyeceğimiz komponentleri seçiyoruz. SQL Server’ ı da ilk defa kurduğumuz için Database Engine Services i de seçiyoruz. Database engine kurulu ise sadece Reporting Services-Native seçebilirsiniz.
Instance Configuration penceresinde SQL Server’ ın adını ve instance özelliklerini belirleriz. Farklı bir instance ismi kullanmak isterseniz Named Instance’ ı seçebilirsiniz. Biz eğitim amaçlı bu kurulumumuzda Default instance seçip devam ediyoruz.
Server Configuration penceresinde servis hesapları ve startup tipleri belirlenir. Default haliyle ilerliyoruz.
Database Engine Configuration penceresinde database engine için authentication mod, yönetici hesapları gibi detayları belirliyoruz. Windows authentication mode u seçip alt kısımda da Add Current User butonuna tıklarsa o anki Windows hesabını admin yapabiliriz.
Reporting Services Configuration penceresinde Install and configure u seçerek SSRS konfigürasyonunu da kurulum esnasında yapılacağını belirtiyoruz.
Ready to Install penceresinde kurulumda hangi komponentlerin yükleneceğini özetliyor. Install butonuna tıklayarak yüklemeyi başlatabiliriz.
Installiation Progress penceresinde kurulum devam ederken hangi aşamada olduğu gösteriliyor.
Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarı restart etmemiz gerektiğini belirten bir pencere çıkıyor. OK tıklıyoruz.
Complete penceresinde kurulumun başarıyla tamamlandığı komponentler listeleniyor. Böylelikle kurulumumuzu tamamlamış oluyoruz. Farklı bir komponent yüklemek istersek tekrar kurulum dosyasını açıp Feature Selection sayafasından ilgili komponentleri seçerek aynı şekilde kurulum adımlarını gerçekleştirmeliyiz.