Merhaba,

Bu yazımızda AX 2012’nin yeni özelliklerinden biri olan kategori hiyerarşisinden bahsedeceğiz. Kategori hiyerarşilerinin asıl kullanım amacı ürünleri veya tedarikçileri raporlamak amacıyla gruplandırmaktır. Kategori yapıları ürün ve tedarikçi tanımlamaları için şirketlere ek olanaklar sunmaktadır.

AX 2012’de 4 çeşit kategori hiyerarşisi bulunmaktadır:

  • İhale kategori hiyerarşisi
  • Satış kategori hiyerarşisi
  • Emtia kodu hiyerarşisi
  • Bağlı finansal hiyerarşisi

Kullanıcılar bu hiyerarşi türlerinden istediği kadar tanımlayabilirler. Ancak ihale kategori hiyerarşisi ve satış kategori hiyerarşisi için belirli bir zamanda bir organizasyon için yalnızca bir aktif kategori hiyerarşisi seçilebilir.

Kategoriler ağaç yapısında oluşturulur. Yeni bir kategori oluşturulduğunda en üstteki düğüm otomatik oluşturulur. Ağaç yapısı istenilen detayda hiyerarşi tanımlanmasını olanak verir. Bazı şirketler sadece 2 kırılımlı bir hiyerarşi kullanırken bazıları onlarca kırılım içeren bir yapı oluşturabilir. Burada en önemli nokta hangi detayda ürünlerin takip edileceğidir. Yönetilemeyecek seviyede detay tanımlamak fayda yerine zarar getirir. O yüzden hiyerarşi yapısına iyi karar verilmelidir.

agac_yapisi

Kategori hiyerarşisi yapısı sayesinde detaylı ürün yönetimi yapmak isteyen şirketler ürünlerini hiyerarşi yapısında yönetebilir. Bu yapıya özellikle perakende sektöründe ihtiyaç duyulmaktadır. Ürünler hiyerarşi yapısında tanımlanarak yönetim ve raporlama faaliyetleri kolaylaştırılabilir.

Kategori hiyerarşilerinden İhale kategori hiyerarşisi Satınalma yönetiminde büyük fayda sağlamaktadır. Firma Satınalma süreçlerinde kullanacağı ürünleri hiyerarşi yapısında tanımlayarak kullanıcıların aradıkları ürünü kolayca bulmalarını sağlayabilir. Ayrıca stok kartlarında tanımlı olmayan ürünler için de kategoriler kullanılarak Satınalma talebi oluşturulabilir. Parametreler ayarlandığı takdirde stok kodu tanımlamasına ihtiyaç duymadan kategoriler üzerinden Satınalma talebi oluşturulabilir.

Şimdi de kategori hiyerarşilerinin nasıl tanımlandığını inceleyelim.

Yeni kategori hiyerarşisi oluşturmak için Ürün bilgi yönetimi > Kurulum > Kategoriler > Kategori hiyerarşileri tıklanır.

kategori_hiyerarsisi_listpage

Daha sonra Yeni alan grubunda yer alan Kategori hiyerarşisi butonuna tıklanır.

kat_hiy_dialog

Oluştur butonuna tıklanarak kategori hiyerarşisi detaylarının tanımlanacağı form açılır.

yeni_kat_hiy

Yeni bir kategori düğümüne tıklanarak hiyerarşi kırılımı istenen detayda tanımlanabilir.

yeni_kat_hiy

Kategori hiyerarşisi tanımlandıktan sonra kategori hiyerarşi türüyle ilişkilendirilmelidir. Bu ilişkilendirmenin yapılabilmesi için en az bir kategori hiyerarşisi tanımlı olmalıdır. Kategori hiyerarşisi türü tanımlamak içinÜrün bilgi yönetimi > Kurulum > Kategoriler > Kategori hiyerarşisi türleri tıklanır.

kat_hiy_turleri

Kategori hiyerarşisi türü de tanımlandıktan sonra kategoriler kategori hiyerarşileri ile ilişkilendirilebilir.

Kategoriler oluşturulduğu zaman kırılımdaki bütün düğümler pasiftir. Herhangi bir düğümü aktifleştirmek için ekranın üst kısmında yer alan etkinleştir butonu kullanılabilir.

kat_hiy_etkin

İhtiyaç duyulursa devre dışı butonu kullanılarak herhangi bir düğüm devre dışı bırakılabilir.

Kategori hiyerarşilerinin genel yapısını anlatmaya çalıştık. Pratikte en çok kullanılan kategori hiyerarşisi türü İhale kategorileridir. Satınalma yönetimine birçok kolaylık sağlayan ihale kategorisi ile ilgili fonksiyonları sonraki yazılarımızda daha detaylı ele alacağız.